Viza D za Avstraliec na baza brak s bylgarski grajdanin

Начало Форуми ГРАЖДАНИ НА ТРЕТИ СТРАНИ Viza D za Avstraliec na baza brak s bylgarski grajdanin

Темата съдържа 15 отговори, има 2 участника и беше последно редактирана от Profile photo of Han Han на преди 2 години.

 • Автор
  Публикации
 • #1040

  Galia Neale

  Zdraveite,
  Popadnah na saita vi syvsem sluchaino i iskam da vi pozdravia za izcherpatelnata informacia . Sega I az hste vi zadam niakolko vyprosa otnosno visa D
  Omyjena sym za Avstraliiec ot 3.5 godini. Skluchihme brak v Bulgaria i ot 3godini jiveem v Avstralia. Predi 9meseca se rodi dyshteria ni i sega planirame pytuvane do Bulgaria za okolo godina. Za tazi cel syprugyt mi shte kandidatsva za visa D v Canberra. Vyprosite mi sa:
  1.Ima li nujda ot Police Clearance? I desete prystovi otpe4atyka v posolstvoto li se vzimat?
  2.Dokazatelsvto za osigureno jilishte, moje li da byde napisano i podpisano ot men, vypreki che aparatmenta e na imeto na bashta mi (no vsyshtnost e moi, no ne e prehvyrlen oshte)
  3.Triabva li da pedstavi zastrahovkata na intervuto ili dokazatelstva za dostatychno sredstava za zakupuvaneto i sa dostatychni?
  4.Dyshteria ni shte vleze s Avstraliiski passport, sled koeto shte i izvadim akt za rajdane i passport. triabva li v ramkite na 90terazresheni dni da izlezem ot stranata i da vlezem s BG passport ili shte sme ok ako izlezem sled 1godina s BG passport?
  Blagodaria vi predvaritelno i ochakvam s netyrpenie vashiat otgovor. galia

 • #1041
  Profile photo of Han
  Han
  Отговорник

  Здравейте Galia!
  Отговаряме на въпросите Ви един по един:
  1. Необходимите документи за издаване на виза D и после за разрешаване на продължително пребиваване, подробно са описани в тази статия. Както ще видите в нея, трябва да имате свидетелство за съдимост. По какъв ред се издава то в Австралия, нямаме информация, но след търсене в google и wikipedia има много статии за това (за жалост не ги споделяме, тъй като не можем да потвърдим информацията в тях). Пръстовите отпечатъци за издаване на визата се вземат посолството.
  2. Добре е баща Ви да Ви изпрати декларация от български нотариус (няма да превеждате и легализирате, тъй като ще я представяте пред българско представителство), че ще осигурява жилище на съпруга Ви. Не подценявайте формалностите, които могат да Ви принудят да посетите няколко пъти посолството, особено в държави, където разстоянията са големи – може да излезе много по-скъпо и да отнеме много време и нерви, отколкото да подготвите изрядно документите си.
  3. В посолството ще Ви упътят къде да заплатите застраховката
  4. Ако оформите документите на дъщеря си като български гражданин, всички норми по закона за чужденците отпадат за нея и тя може да остане в страната колкото се налага. Обръщаме Ви внимание да преведете и легализирате на български всичките си документи – акт за раждане, удостоверение за сключен брак (ако не е сключен или записан в България), свидетелство за съдимост. За дъщеря Ви ако ще оформя документите само единия родител, задължително трябва да има пълномощно (преведено и легализирано на български) от другия родител, както и декларация за напускане на страната ако отсъстващия родител.
  Молим да споделите как са протекли нещата при Вас и какви пречки сте срещнали. Ще бъдете полезни на потребителите.

 • #1045

  Galia Neale

  Zdraveite Han,
  Blagodaria vi za byrziat otgovor. Zapochvame da organizirame vsichki neobhodimi dokumenti. Ot posolstvoto ni biaha mnogo lubezni sysy syprugyt mi po tel, ostava da stiskame palci che shte predstavim vsichki docsi shte se naloji samo edno hodene do Canberra zashtoto nie sme v QLD. Shte vi dyrja v techenie i otnovo vi blagodaria

 • #1046

  Galia Neale

  Zdraveite Han,
  Blagodaria vi za byrziat otgovor. Zapochvame da organizirame vsichki neobhodimi dokumenti. Ot posolstvoto ni biaha mnogo lubezni sysy syprugyt mi po tel, ostava da stiskame palci che shte predstavim vsichki docsi shte se naloji samo edno hodene do Canberra zashtoto nie sme v QLD. Shte vi dyrja v techenie i otnovo vi blagodaria

 • #1047

  Цветина

  Здравейте!

  Включвам се и аз с няколко въпроса относно издаването на виза D, тъй като в нашия случай служителите в консулствата в САЩ и в МВнР не бяха така отзивчиви. Съпругът ми ще кандидатства за въпросната виза на основание – членове на семейства на български граждани.
  1. Има нотариално заверена декларация от мое име, че ще му осигурявам жилище и средства за издръжка, както и заверено копие на договор за наем на мое име. В тази връзка – трябва ли банковото извлечение с необходимата за издръжка сума да е също от моя сметка или биха приели и такова, което е на негово име?
  2. В някой от постовете в друга тема прочетох, че в консулствата има списъци със застрахователните дружества, чиито застраховки приемат. Да разбирам ли, че не всяка застраховка ще бъде валидна и е по-добре отново да звъним в консулството, за да получим тази информация, евентуално?
  3. Съпругът ми ще пристигне в България преди издаването на визата, тъй като очакваме раждането на първото ни бебче през юни. От консулството ни в LA(където ще подадем документи) ни казаха,че бихме могли да изпратим паспорта, след като съпругът ми влезе в България и те ще го върнат по куриер с готовата виза. Визата е валидна от датата на издаване или от датата, на която се влиза с нея в България? И ако е вторият случай – трябва ли той да се върне до САЩ или може просто да отидем до Гърция и от там да влезем в България с вече готовата виза, за да влезе тя в сила?

  Благодаря предварително!

 • #1049

  Galia Neale

  Здравейте Цветина,

  Доколкото аз знам, това че декларациата е на ваше име, а банковото извлечение е на съпруга ви,не би триабвало да има проблем
  За застраховката и ние не сме сигурни, ще звъним пак на посолството, за да запазим дата за интервю и тогава ще питаме за застраховката. За това как виза „Д“ ще бъде издадена, ако съпругът ви е в България,мен лично ме изненада, защото на нас ни казаха, че задължително трябва да се яви, лично на интервю и да влезе в страната с издадената вече виза.
  Поздравления за бебчето и успех, ще следя как се развиват нещата при вас.

 • #1050

  Цветина

  Здравейте!

  Съпругът ми ще си подаде лично документите и ще се яви на интервюто в консулството, но няма да може да изчака срока, който им е необходим за отговор. Ще пристигне по-рано, използвайки 90те дни на които има право да бъде в България без виза. Дилемата е дали трябва да се връща до САЩ после, за да му поставят визата и да влезе директно от там в България, за да бъде тя активна или ако се съгласят да пратят паспорта с визата по куриер, просто да излезем от страната на най-близката граница и да влезем пак, само за да влезе в сила визата.

  Дано съм успяла да обясня, че и аз вече се оплетох.

 • #1052
  Profile photo of Han
  Han
  Отговорник

  Здравейте Цветина!
  Отговаряме на въпросите Ви един по един:
  1. Няма проблеми ако сметката е на името на съпруга Ви (даже е пряко доказателство, че притежава лична издръжка)
  2. Консултирайте се с консулството ни за здравната застраховка – не всички са валидни на територията на България и не всички отговарят на наредбата за минималната застраховка на чужденци.
  3. Тук въпросите са няколко: 1. Срокът на визата е фиксиран в нея и тече от издаването, но в нея има реквизит „разрешен престой“ (за виза Д обикновено 180 дни, който тече от влизането на чужденеца в РБ и двата срока трябва да не са изтекли, за се счита визата за валидна; 2. Много е странно това с куриера, поради следните причини: с какво ще удостоверява съпруга Ви самоличността си в България през това време. Ами ако се забави повече от месец връщането на паспорта? Как ще извършите адресна регистрация без паспорт? Какво ще стане ако попадне съпруга Ви на полицейска проверка и т.н. Ако все пак организирате и осъществите полагането на виза и получаване на паспорта по пощата, не виждаме значение и смисъл да излизате и да влизате отново. Изискването на ЗЧРБ за продължително пребиваване е чужденеца да притежава виза по чл.15, ал.1 от ЗЧРБ (виза Д), а не да е влязъл с нея. След промените от 8 Март 2013 г. отпадна ограничението чужденците да не могат да продължават престоя си на основание – различно от основанието, с което са влезли, т.е. няма ограничение съпруга Ви да не може да поиска продължително пребиваване с новата виза, защото е влязъл като турист.
  Успех и споделете как са минали нещата при Вас!

 • #1053

  Цветина

  Много Ви благодаря за отговорите!
  Сега обмисляме и вариант да подадем молба за виза в Скопие или в Солун, но не съм сигурна че биха ни позволили на това основание:
  „(5) Кандидатите за виза по ал. 4, които пребивават на законно основание в трета държава, различна от държавата на постоянното им местоживеене, могат по изключение да подадат заявление в тази трета страна след обосноваване на причините за това и ако завръщането им в страната по постоянно местоживеене е гарантирано.“

  Така или иначе нищо не ни коства да опитаме, 300км са нищо пред 10 300 все пак :).

  Задължително ще споделя веднага, след като имаме някакви резултати!

 • #1237

  borenibai

  По отношение на здравната застраховка:

  Най-добре е да я направите след като пристигнете в България, защото тук има няколко компании, които издават такива застраховки точно по изискванията на закона и са значително по-евтини.

  Ние извадихме виза Д с обичайната за нашата страна краткосрочна туристическа застраховка (така ни посъветва консулът в посолството на РБ) и направихме застраховката, която се изисква за кандидатстване в България. Питайте вашият консул дали може да направите същото, защото изглежда, че консулите имат известна възможност да облегчи някои от изискванията за -виза-, която се издава от МВнР, а при нас разликата в цената и условията беше значителна.

  За разрешението за пребиваване обаче, което се издава от МВР, всичко е по-строго и е добре документите ви да са изрядни. Особено важно е да имате апостил на всички документи, които са издадени в чужбина и ще ви трябват в България.

 • #1363

  Penka Ivanova

  Здравейте,
  И аз попаднах съвсем случайно в този форум,поздравления за създаването му и изчерпателната информация в него! Имаме следния проблем. Годеникът ми е гражданин на Нова Зеландия и съгласно разпоредбите между България и Нова Зеландия, той има право на престой от 90 дни за всеки 6 месеца,поне така ни обясниха преди време от МВнР. До момента не сме кандидатствали за виза или дългосрочно пребиваване,защото той работи в чужбина и се прибира в България рядко, работи 2 чесеца в чужбина и се прибира За 1 вв България. Днес пристинга и на паспортен контрол са му казали, че му остават само още 17 дни престои в България и ще трябва да напусн. Към кого можем да се обърнем за съвет и съдействие, защото ще трябва да действаме бързо. Притеснява ме, че седващия път няма да го пуснат да влезне в страната, а очакваме първото си дете, което ще се роди живот и здраве Ноември и това ще е крайно неприятно и неудобно за нас. Може ли да ни съдействате. Бяхче предвидили сватбата да е следващата година, но си мислим дали да не подпишем сега? Имаме и регистриране фирма на негово име, но пък там изискването е да е наел 10 човека на работа, за да може да кандидатства за дългосрочно пребиваване.

  Всеки съвет и насока ще бъдат много полезни. Предварително благодаря за отделеното време и внимание.

 • #1445

  daniela

  zdraveite vyprosyt mi s sledniqt.az i syprugat mi skluchihme brak v pakistan toi e pakistanski grajdanin. prevedohme nasheto sv za brak na angliiski ezik i go zaverihme posolstvoto na bg v islamabad. sega moqt syprug iska da pytuva s men za bulgariq. neobhodimo li ni e da registrirame nashiq brak v bg ili mojem da napravim tova sled kato otidem tam moje li toi da vleze s tyristicheska viza v bg i sled tova ot bg da kandidatstva za viza d. pri kandidatstvaneto za viza d zadyljitelno li e da imame registyr na nashiq brak v bg i syotvetno bulgarsko sv za brak. molq pomognete mi

 • #1448
  Profile photo of Han
  Han
  Отговорник

  Здравейте daniela!
  Гражданският брак трябва да е преведен и легализиран на български език.
  Не е необходимо да бъде пресъставен в България.
  Съпругът Ви не може да получи виза Д в България, а тя е задължителна ако ще искате разрешение за пребиваване в РБ.
  Имайте предвид, обаче, че след като Вие сте сключили граждански брак в чужбина и сте български гражданин, в случай че сте сменили фамилията си с тази на съпруга си, то трябва да смените българските си лични документи, за да отговарят на актуалните Ви лични данни. В този случай ще е необходимо да пресъставите гражданския си брак в общината по постоянния Ви адрес, след което да посетите съответната паспортна служба и да смените документите си с актуалните имена.
  Възможно е този проблем да излезе, покрай устройването на пребиваване на съпруга Ви.
  Успех и споделете как са минали нещата!

 • #1459

  daniela

  daniela. blagodarq vi za otgovora. az ispratih nasheto sv za brak za prevod i legalizaciq v bg. a sy6to i za registraciq na moq brak v obshtinata v koqto jiveq . no za syjalenie dokumentite ni se zagubiha. sega neznaq kakvo da pravq . molq pomognete mi az imam samo sv za brak prevedeno ina angl ezik. bez prevod na bg i legalizaciq na bg ezik syprugat mi ne moje da poluchi viza d za bg taka li? az v momenta sym v belikobritaniq myjyt mi e v pakistan . neznaq kakvo da pravq? moje li posolstvoto ni v london da prevede i llegalizira nasheto sv za brak. ili trqbva nepremenno da se izprati otnovo v bg. molq otgovorete mi. konsula kym posolstvoto na bg v islamabad poshti ne ni dade nikakva informaciq.

 • #1483
  Profile photo of Han
  Han
  Отговорник

  Здравейте daniela!
  Надяваме се да сте намерили разрешение за Вашия проблем!
  1. Документите, които ще представяте за издаване на виза „Д“ трябва да бъдат преведени и легализирани на български език. Това е изрично условие, предвидено в правилника за прилагане на закона за чужденците в РБ.
  2. Понеже Пакистан не е подписала Хагската конвенция за премахване на изискването за
  легализация на чуждестранни публични документи ( 1961 г.), би следвало да легализирате и преведете документите си по общия ред, по реда на ПРАВИЛНИК ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИИТЕ, ЗАВЕРКИТЕ И ПРЕВОДИТЕ НА ДОКУМЕНТИ И ДРУГИ КНИЖА
  Това означава, че следва да подпечатате свидетелството си за брак в пакистанското външно министерство и после да легализирате документа в нашето дипломатическо представителство в Пакистан. Дали това може да се направи по изключение между двете дипломатически представителства на България и Пакистан във Великобритания, трябва да попитате в нашето консулство.
  Ще очакваме с интерес да споделите как са минали нещата. Желаем Ви успех!

 • #1372
  Profile photo of Han
  Han
  Отговорник

  Във Вашият случай, най-удачно е да кандидатствате за продължително пребиваване, след като сключите граждански брак. За целта трябва да си издадете дългосрочна виза D, в наше дипломатическо представителство в държавата на произход на съпруга Ви или в държавата на постоянното му местоживеене.
  За издаване на визата, прочетете тази статия.
  За разрешаване на продължително пребиваване, на основание сключен граждански брак, прочетете тази статия. Описаните в статията документи, трябва да представите и за получаване на визата.
  Успех и споделете как са минали нещата!

Темата ‘Viza D za Avstraliec na baza brak s bylgarski grajdanin’ е затворена за нови отговори.

css.php
 

 

Powered by WordPress Popup