07 октомври 2012 ~ 2 Коментара

Двойното гражданство – ползи и отговорности

Share Button

Между 1995 и 2010 г., броят на хората в Холандия с двойно гражданство почти се е утроил. Това не е изненадващо, като се има предвид, че глобализацията е направила държавите по целия свят по-възприемчиви към идеята за хора, които имат повече от едно гражданство.
Изненадващото е, че Холандия е една от малкото страни в света, които сега се опитват да обърнат нещата, като въведе закон миналата година, който прави по-трудно за имигрантите в Холандия и емигрантите от Холандия, да се освободят от първото си гражданство и да придобият ново. Крайнодясната Партия на свободата вижда двойното гражданство, като заплаха за лоялността към държавата и пречка за приобщаване и интеграция в Холандия.
„Повече от половината държави в света допускат някаква форма или елемент на двойно гражданство“, съобщава проучване, проведено от Института по миграционна политика САЩ. Статистиката сочи, че страни като Хаити и Танзания най-късно са започнали да работят в тази посока. И дори Дания, където отдавна е едно от най-трудните места за признаване и получаване на двойно гражданство и където това се предоставя само на бежанци, които са родени с двойно гражданство или не са в състояние да се освободят от първото си гражданство, в момента обмисля да се движи в посока към приемане на тази световна тенденция.
В миналото, правителствата смятали, че желанието да принадлежат към повече от една нация е проява на нелоялност. Съвсем наскоро, спират опасенията дали имигрантите могат напълно да се интегрират, ако те се придържат към първоначалната си националност. Например, в САЩ (която започна приемането на закони, които толерират двойното гражданство през 1950 г.), числата показват, че латиноамериканските имигранти, които стават двойни граждани, имат по-големи успехи на пазара на труда, отколкото тези, които са се отказали от първото си гражданство за сметка на новото, което показва икономическа асимилация. Отделно, тези имигранти раждат повече деца, което показва културна асимилация.
Освен това, някои правителства са намерили начини да се облагодетелстват директно от двойното гражданство. Италия използва двойното гражданство, като начин за борба с намаляващото население през 1990 г. Действащото законодателство предоставя гражданство по произход на всеки, чийто родител, дядо или прадядо е имал италианско гражданство. Две карибски държави, Доминика и Сейнт Китс и Невис, имат „програми за икономическо гражданство“, които позволяват на хората да си купят гражданство без никакви изисквания за пребиваване. Докато тези са единствените страни в света, които продават директно гражданство, то в Доминиканската република, чужденците, които инвестират в недвижими имоти или местен бизнес, могат да получат гражданство след минимален престой на постоянно пребиваване от шест месеца.
За лицата, които обмислят второ гражданство, предимствата включват повече възможности за работа, неограничено пребиваване, възможност да се притежава недвижим имот в двете страни, достъп до социални програми в двете страни и по-големи възможности за посещение в други страни без визи. Двойното гражданство, обаче, носи и двойни отговорности. Някои с двойно гражданство може да се наложи да плащат данъци на две места или да отбият военната си служба в новите си страни. Например, Южна Корея позволява двойно гражданство до 21-годишна възраст и мъжете над 18-годишна възраст се изисква да отбият военната си служба. Отделно, имигрантите, които получават новото си гражданство може да станат предмет на закони, които не биха се прилагали спрямо тях като туристи. Гражданските разпоредби се различават много в отделните държави, поради което бъдещите двойни граждани е добре да преразгледат законите на страните, преди да вземат окончателно решение.

Източник Би Би Си

Share Button
Етикети:

2 Отговора по “Двойното гражданство – ползи и отговорности”

  1. Петрова 14 октомври 2012 at 14:06 Permalink

    Когато се дава мнение за двойно гражданство-нека се споменат и правилата,които касаят българите с двойно гражданство, както в страните-членки на ЕС,така и в други страни!

  2. neliya 16 март 2015 at 0:12 Permalink

    zdraveite , omujena sum za turchin,a az sum Bulgarska grajdanka maika, bashta -Bulgari rodena sum v Bulgaria i izrastnala tam.Sled 1 godina triabva da polucha tursko grajdanstvo. İskam da popitam Bulgarskoto mi grajdanstvo ostava li ili triabva da se otkaja ot nego? Do sega mnogo tursih po temata ,nikoi ne moja da mi dade informaciya za tova.Predvaritelno se izviniavam za napsanoto na latinitsa niamam vuzmojnost da pisha na Bulgarski ezik!


Отговори

css.php
 

 

Powered by WordPress Popup